Myymälä (Finqu POS)
Finqu POS -sovelluksen käyttöopas

Näin käytät Finqu POS -sovellusta.

Päivitetty yli viikko sitten

Edellytykset sovelluksen käyttämiseksi

Voit käyttää Finqu POS -kassaohjelmistoa, jos käytössäsi on Finqu-tili ja siellä Finqu POS -myyntikanava.

• Finqun käytön voi aloittaa Finqun kotisivuilla osoitteessa https://finqu.fi/

• Otettuasi Finqun käyttöön voit mennä Finqun hallinnassa kohtaan Asetukset > Myyntikanava ja tilata Finqu POS -kanavan klikkaamalla Tilaa uusi myyntikanava.

Sovelluksen asentaminen

Finqu POS -sovellus on saatavilla sekä iOS-laitteille (Apple iPad / iPhone) että Android-laitteille (esim. Samsung). Voit asentaa sovelluksen laitteesi sovelluskaupasta (Google Play tai Apple AppStore).

Sovellukseen kirjautuminen

Sovellukseen kirjautumisessa on 1 - 2 vaihetta riippuen siitä, käytätkö sovellusta ensimmäistä kertaa.

1. Ensimmäisellä käyttökerralla sovellus pyytää sinua kirjautumaan Finqu-tilillesi. Siinä voit siis käyttää samoja tunnuksia, joilla kirjaudut normaalisti Finqu-palvelun hallintaan.

2. Päivittäisessä käytössä sovellukseen kirjaudutaan pin-koodilla. Pin-koodi on myyjäkohtainen ja voit nähdä / muokata myyjien pin-koodeja Finqun hallinnan kohdassa Myymälä > Myyjät > Klikkaa myyjän nimeä.

Kassan avaaminen / sulkeminen

Kassa on hyvä aina avata kun aloittaa myynnit ja sulkea päivän päätteeksi, kun lopettaa myymisen.

Avaaminen ja sulkeminen onnistuu menemällä Finqu POS -sovelluksessa vasemman ylänurkan valikosta kohtaan Kassa ja syöttämällä pohjakassan summan (eli kuinka paljon kassalippaassa on rahaa avaamis- ja sulkemishetkellä).

Kun kassa avataan ja suljetaan päivittäin, se muodostaa Päivän päätös -raportin, joka löytyy Finqun hallinnan kohdasta Myymälä > Kassat > Klikkaa kassan nimeä.

Laitteet

Kassalippaat, kuittitulostimet ja maksupäätteet

Finqu POS -sovellus on yhdistettävissä seuraaviin laitteisiin:

Teoriassa Finqu POS tukee myös muita Starin valmistamia tulostimia, jotka tukevat webprnt-teknologiaa. Ensisijaisesti suosittelemme hankkimaan mPopin kassalaitteeksi, koska se on testattu toimivaksi Finqun kehitysympäristössä.

Viivakoodinlukijat

Yllä mainitun Star mPop -kassalippaan voi saada viivakoodinlukijan kanssa. Se on todettu parhaiten toimivaksi yhdistelmäksi. Finqu POS toimii myös useimpien muiden viivakoodinlukijoiden kanssa, kunhan viivakoodinlukija on liitettävissä käyttämääsi laitteeseen.

Työpöydän muokkaaminen

Voit muokata sovelluksen työpöytää siten, että usein käyttämäsi toiminnot ovat helposti saatavilla. Voit lisätä työpöydälle esimerkiksi erilaisia pikamyyntejä tai alennuksia.

Näin muokkaat

• Aloita muokkaaminen klikkaamalla sovelluksen alareunasta Muokkaa-painiketta.

• Muokkaustilassa voit järjestää työpöydän kuvakkeita raahaamalla niitä tai poistaa klikkaamalla x-merkkiä kuvakkeen oikeasta ylänurkasta.

• Voit lisätä uusia kuvakkeita klikkaamalla + merkkiä työpöydän alareunasta.

• Kun muutokset ovat valmiit, voit tallentaa työpöydän vasemmalta alhaalta.

Työpöydän kuvakkeet

Voit lisätä työpöydälle seuraavia kuvakkeita / toimintoja. Yläpuolelta ☝️ löydät ohjeet siihen, miten kuvakkeita lisätään työpöydälle.

Tallennettu pikamyynti / Uusi pikamyynti

Pikamyynti on tuote, jonka voit luoda suoraan Finqu POS -sovelluksessa. Se on hyvä yksittäisiin tuotteisiin, joita myydään usein ja joilla ei ole varastosaldoa. Jos myyt esimerkiksi asennuspalvelua tuotteille tms.

• Tallennettu pikamyynti tallennetaan ennakkoon valmiiksi.

• Uusi pikamyynti luodaan samalla, kun myyntiä tehdään asiakkaalle.

Liitä asiakas / Uusi asiakas

Asiakas-toiminnot lisäävät työpöydälle kuvakkeen, jolla voit joko

• liittää olemassa olevan asiakkaan tiedot tilaukseen tai

• luoda asiakkaalle uuden asiakastilin.

Uusi alennus / Tallennettu alennus / Liitä alennuskoodi

• Uusi alennus on alennus, jonka voit määritellä samalla, kun myyt tuotteita asiakkaillesi.

• Tallennettu alennus on ennakkoon tallennettu alennus. Se on hyvä vaihtoehto, jos käytät usein samaa alennusta myynneissä.

• Alennuskoodi on järjestelmään valmiiksi luotu koodi, jolla asiakas saa tietyn alennuksen. Lisää alennuksista ja alennuskoodeista löydät Markkinointi-osion ohjeista.

Tallennettu tuote / Näytä tuote tai tuoteryhmä

• Tallennettu tuote -toiminto lisää tilaukseen tietyn järjestelmään tallennetun tuotteen. Se on kätevä, jos jotain tiettyä tuotetta menee paljon. Sitä ei silloin tarvitse joka kerta etsiä tuotehaulla erikseen. Tosin, jos tuotteissasi on viivakoodit, silloin on nopeinta käyttää viivakoodinlukijaa tuotteiden lisäykseen.

• Näytä tuote tai tuoteryhmä -toiminto avaa esille jonkin tietyn tuotteen tai tuoteryhmän tiedot. Se ei lisää tuotetta suoraan koriin.

Poista ostoskori

Poista ostoskori -toiminto poistaa tällä hetkellä avoimena olevan ostoskorin kassasovelluksesta, jotta voit esimerkiksi aloittaa uuden myynnin.

Valitse toimitustapa

Valitse toimitustapa lisää tilaukseen toimitustavan. Toimitustapaa voi myymälässä tarvita siinä tilanteessa, jos asiakas haluaa ostaa tuotteilleen erillisen kotiinkuljetuksen.

Tarkista lahjakortti

Tarkista lahjakortti -toiminnolla voit tarkistaa asiakkaan lahjakortin tiedot, jos hän haluaa esimerkiksi tietää, kuinka paljon kortilla on saldoa jäljellä tai kuinka pitkään se on vielä voimassa.

Finqu POS:n asetukset

Finqu POS -sovelluksen asetukset löydät avaamalla valikon vasemmalta ylhäältä ja klikkaamalla sen jälkeen vasemmalta Asetukset.

Myymälän asetukset

Kohdasta Asetukset > Myymälä voit muokata seuraavia asetuksia:

• Tulosta kassan tiedot -valinnalla voit valita, tulostetaanko kassan nimi kuitille. Kassan nimeä voi muokata Finqun hallinnan kohdasta Myymälä > Kassat > Klikkaa kassan nimeä.

• Tulosta kassakoneen tiedot - valinta vaikuttaa siihen, tulostuuko myyjän nimi kuitille. Myyjän nimeä voi muokata Finqun hallinnan kohdasta Myymälä > Myyjät > Klikkaa myyjän nimeä.

• Tervehdys -kenttään voit kirjoittaa tervehdystekstin asiakkaalle, joka näkyy kuitin lopussa.

Yleiset asetukset

Kohdasta Asetukset > Yleiset asetukset voit muokata seuraavia asetuksia:

• Tuotetieto-kohdasta voit valita mitä tietoja tuotteesta näytetään Finqu POS:n tuotelistassa. Nimi näkyy aina ja lisäksi saa seuraavat näkymään / piiloon:

• Hinta

• Mallinumero

• GTIN-koodi

• Varastosaldo

• Hyllypaikka

• Pikavalinta-kohta voi helpottaa tuotevalintoja sisältävän tuotteen lisäämistä ostoskoriin. Jos tuotteessa on vain yksi valinta (esim. koko), ja tämä pikavalinta-asetus on päällä, pääset valitsemaan tuotteen koon painamalla tuotetta pidempään, kunnes pikavalinta tulee esille.

• Käsittele automaattisesti -valinnan ollessa päällä kaikki tilaukset merkitään (Finqun hallinnassa) automaattisesti "Käsitelty"-tilaan.

• Oletusveroprosentti-kenttään voit syöttää oletus ALV-prosentin, jota käytetään pikamyyntituotteiden kanssa.

Tulostaminen

Kohdasta Asetukset > Tulostaminen voit muokata kuittien tulostukseen liittyviä asetuksia:

• Tulostin-kohdasta voit valita, mitä tulostinta kassa käyttää kuittien tulostamiseen. Huomioithan sen, että tulostin tulee olla ensin yhdistetty (Laitteiden yhdistäminen -kohdasta), jotta se toimii.

• Tulostusleveys-kohdasta voit vaikuttaa siihen, miten paljon tilaa kuitin tekstit vievät leveyssuunnassa. Tulostusleveyden toiminta vaihtelee vähän laitteittain ja kokeilemalla selviää paras vaihtoehto.

• Tulosta automaattisesti -valinnan ollessa päällä kuitti tulostuu automaattisesti. Muussa tapauksessa kuitin voi tulostaa manuaalisesti "Tulosta kuitti"-napista, kun tilaus on vahvistettu.

Maksaminen

Kohdasta Asetukset > Maksaminen voit muokata maksuihin liittyviä asetuksia:

• Maksupääte-kohdasta voit valita, mitä maksupäätettä kassa käyttää. Muistathan kuitenkin ensin yhdistää maksupäätteen kohdasta "Yhdistä laitteita".

• Kassalipas-kohdasta voit valita, mitä kassalipasta kassa käyttää. Muistathan kuitenkin ensin yhdistää laitteesi kohdasta "Yhdistä laitteita".

• Avaa kassalipas automaattisesti -valinnan ollessa päällä kassalipas avautuu automaattisesti, kun asiakas maksaa ostoksensa käteisellä.

• Veloita maksu automaattisesti -valinnalla veloitettava summa lähtee maksupäätteeseen ilman, että tarvitsee erikseen painaa "Veloita"-painiketta.

Viivakoodin lukeminen

Kohdasta Asetukset > Viivakoodin lukeminen voit valita, mitä viivakoodia kassa käyttää. Huomioithan, että viivakoodi tulee sitä ennen olla yhdistetty käyttämääsi laitteeseen.

Yhdistä laitteita

Kohdasta Asetukset > Yhdistä laitteita voit yhdistää yhteensopivia laitteita Finqu POS:iin. Finqu POS -ohjealueelta voit lukea yksityiskohtaisempia ohjeita eri laitteista.